فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و هفتم شماره 6 (پیاپی 222، شهریور 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه مروی، مسعود فریدونی*، علی مقیمی صفحات 337-344
    زمینه و هدف

    جانوران یک ساعت بیولوژیک درونی با واسطه هورمون ملاتونین دارند که به آن ها در سازگاری با چرخه های روشنایی/تاریکی کمک می کند. از آن جا که ملاتونین با تغییر در تولید گیرنده های اپیوییدی در ارتباط است، از این رو این مطالعه به ارزیابی اثر تغییر در دوره های روشنایی/تاریکی بر حس درد در موش صحرایی پرداخته است. 

    روش بررسی

    این مطالعه تجربی از فروردین تا شهریور سال 1394 در گروه زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد انجام گرفت. به منظور بررسی درد حرارتی و شیمیایی در آزمون Tail flick (Sparco, Tehran, Iran) و فرمالین، تعداد 35 موش صحرایی در پنج گروه هفت تایی شامل گروه تحت 24 ساعت روشنایی، 16 ساعت روشنایی/8 ساعت تاریکی، 12ساعت روشنایی/12ساعت تاریکی (کنترل)، 8 ساعت روشنایی/16 ساعت تاریکی و 24 ساعت تاریکی مورد آزمایش قرار گرفتند. افزون براین Rotarod test برای بررسی تعادل حرکتی انجام شد.

    یافته ها

    در آزمون Tail flick، افزایش زمان تاریکی سبب افزایش آستانه درد حرارتی و به دنبال آن بروز بی دردی در گروه آزمایشی 24 ساعت تاریکی گردید (0/03=P)، در حالی که کاهش زمان تاریکی در گروه 16 ساعت روشنایی/8 ساعت تاریکی سبب کاهش آستانه درد حرارتی و بروز پردردی شد (0/002=P). در آزمون فرمالین، شدت درد شیمیایی در انتهای مرحله درد مزمن فقط در گروه آزمایشی 16 ساعت روشنایی/ 8 ساعت تاریکی در مقایسه با کنترل افزایش یافت که نشان دهنده بروز پردردی بود (0/03=P).

    نتیجه گیری

     به احتمال تغییر در دوره های روشنایی منجر به تغییر در تولید ملاتونین و اپیوییدها و گیرنده های آن ها می شود. بنابراین انتظار می رود که با کاهش طول دوره تاریکی چرخه ی نوری و در نتیجه کوتاه تر شدن دوره افزایش تولید ملاتونین و در پی آن بیان کمتر گیرنده های اپیوییدی، در این گروه ها آستانه درد حرارتی کاهش یافته و در نتیجه نوعی پاسخ پردردی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: ریتم های بیولوژیک، ملاتونین، درد، دوره نوری، گیرنده های اپیوییدی، رت
  • سولماز خلیق فرد، شیوا ایرانی، رامش عمرانی پور، علی محمد علی زاده* صفحات 345-351
    زمینه و هدف

    آنزیم های متالوپروتییناز می توانند منجر به هضم ماتریکس خارج سلولی و تسهیل متاستاز سلول های سرطانی به سایر بافت ها گردند. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی فعالیت ماتریکس متالوپروتیینازهای 1 و 13 در بافت و پلاسمای بیماران مبتلا به سرطان پستان و ارتباط آن با ویژگی های بالینی بیماری بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت تجربی- پژوهشی در مرکز تحقیقات سرطان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران از فروردین تا اسفند 1396 انجام گرفت. تعداد 25 بیمار با سرطان پستان غیرمتاستاتیک لومینال A در مراحل 2 یا 3 بیماری و 8 فرد سالم وارد مطالعه شدند. ابتدا چند نمونه بیوپسی از بافت پستان و ml 10 خون کامل از همه شرکت کنندگان گرفته شد. سپس از روش زیموگرافی کلاژن جهت بررسی فعالیت ماتریکس متالوپروتیینازهای 1 و 13 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان فعالیت ماتریکس متالوپروتیینازهای 1 و 13 در پلاسمای بیماران در مقایسه با افراد سالم افزایش معناداری داشت (به ترتیب P=0/0055 و P=0/0263). برخلاف ماتریکس متالوپروتییناز 13، سطح میزان فعالیت ماتریکس متالوپروتییناز 1 در بافت تومور و پلاسمای بیماران تفاوت معناداری داشت (P=0/0227). همچنین سطح فعالیت پلاسمایی متالوپروتییناز 1 (P=0/0037) و متالوپروتییناز 13 (P=0/0311) تفاوت معناداری در مراحل 2 و 3 بیماری نشان داده اند. برخلاف ماتریکس متالوپروتییناز 13، الگوی سطح فعالیت متالوپروتییناز 1 در وضعیت گره های لنفاوی بین نمونه های بافت (P=0/03) و پلاسما (P=0/015) تفاوت معناداری نشان داده است.

    نتیجه گیری

     مطالعه غلظت پلاسمایی متالوپروتیینازهای 1 و 13 در مقایسه ی با غلظت بافتی آن ها، فاکتور مناسبی جهت تشخیص زودهنگام در مبتلایان به سرطان پستان بود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، ماتریکس متالوپروتییناز، خصوصیات بالینی
  • مهنوش مومنی، محمد جواد فاطمی*، بیتا کامران فر، محسن صابری، توران باقری، میترا نیازی صفحات 352-358
    زمینه و هدف

    ترمیم سریع نواحی اهداکننده پوست در پیوند پوست نیمه ضخامت در بیماران سوختگی اهمیت حیاتی برای بیمار دارد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی اثر پانسمان های نانوسیلور در افزایش سرعت ترمیم و کاهش عوارض در زخم های غیرعفونی محل اهداکننده پیوند پوست بوده است. 

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 10 بیمار سوختگی مراجعه کننده به بیمارستان شهید مطهری تهران از مهر تا اسفند 1396 انجام شد. محل دهنده پیوند پوست در هر بیمار به طور تصادفی به سه قسمت تقسیم و با آجی کوت (Agicoat)، مپی تل (Mepitel) و گاز وازلین پوشانده شد. سپس زخم ها از نظر سرعت ترمیم، درد هنگام پانسمان و اسکار به جا مانده در این سه گروه ارزیابی و مقایسه شدند.

    یافته ها

    میانگین مدت زمان ترمیم در دو گروه آجی کت و مپی تل مشابه و به طور معناداری نسبت به گروه وازلین کوتاه تر بوده است (P=0/005). مقایسه ی درد بین گروه ها نشان داد که در روز چهارم میانگین درد در گروه آجی کت و مپی تل نسبت به گروه وازلین به طور معناداری کمتر بوده است (P=0/004). همچنین میانگین درد گروه مپی تل نیز نسبت به گروه وازلین با اختلاف معناداری کمتر بوده (P=0/002) اما تفاوت از نظر مدت زمان ترمیم و درد بین دو گروه آجی کت و مپی تل معنادار نبوده است. مقایسه ی میانگین درد در روز هشتم و میانگین Visual analogue scale (VAS) شش ماه پس از پیوند بین گروه ها اختلاف معناداری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    زخم پوش آجی کوت در کاهش درد و افزایش سرعت ترمیم موثر بوده ولی این اثر مشابه پانسمان بدون نقره مپی تل بوده است.

    کلیدواژگان: سوختگی، پیوند پوست، محل دهنده پیوند
  • منصور رضایی، نگین فخری*، فاطمه رجعتی، سوده شه سواری صفحات 359-367
    زمینه و هدف

    دیابت بارداری از شایعترین اختلالات متابولیک بارداری است که با عوارض خطرناکی همراه است. در صورت تشخیص زودرس آن می توان از برخی عوارض مادری و جنینی جلوگیری کرد. هدف این پژوهش پیش بینی زودرس دیابت بارداری توسط مدل های آماری شبکه عصبی مصنوعی و درخت تصمیم و نیز مقایسه این مدل ها در تشخیص دیابت بارداری بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه مدلسازی، از پرونده های زنان باردار در مراکز بهداشتی شهر کرمانشاه (1391-1389)، 400 پرونده که بدون داده های گمشده بود بررسی شد. اطلاعات دموگرافیک، رتبه بارداری، دیابت، پارامترهای باروری و نتایج آزمایشات از پرونده آنان گردآوری شد. مدل های شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون و درخت تصمیم به داده ها برازش داده شد و عملکرد آن ها با هم مقایسه گردید. براساس معیارهای صحت، حساسیت، ویژگی و سطح زیر منحنی راک (Receiver operating characteristic, ROC)، مدل برتر معرفی شد.

    یافته ها

     پس از برازش مدل های شبکه عصبی مصنوعی و درخت تصمیم، مقادیر معیارها محاسبه شد. مقدار تمام معیارها در شبکه عصبی بیشتر از درخت تصمیم بود. به ترتیب برای مدل های یادشده، صحت برابر 0/83 و 0/77، حساسیت 0/62 و 0/56، ویژگی 0/95 و 0/87 بود. سطح زیر منحنی راک مدل شبکه عصبی به طور معناداری بیشتر از درخت تصمیم بود (0/79، 0/74 و 0/03P=0/03).

    نتیجه گیری

     در پیش بینی دیابت بارداری، مدل شبکه عصبی مصنوعی دارای صحت، حساسیت، ویژگی و سطح زیر منحنی راک بالاتری نسبت به درخت تصمیم بود. می توان نتیجه گرفت که مدل شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون دارای پیش بینی های صحیح تر و نزدیک تر به واقعیت نسبت به درخت تصمیم است.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، شبکه عصبی مصنوعی، درخت تصمیم، صحت، حساسیت
  • ستاره عبدلی*، سیمین الماسی صفحات 368-372
    زمینه و هدف

    سندرم شوگرن در حدود 5/0% عموم مردم شیوع دارد. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی شیوع ایمونوگلوبولین های مونوکلونال در بیماران مبتلا به سندرم شوگرن اولیه صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی بر روی 31 بیمار مبتلا به شوگرن اولیه مراجعه کننده به بیمارستان فیروزگر تهران طی شش ماه نخست سال 1395 که تحت معاینه بالینی و آزمایشات مربوطه قرار گرفته بودند، انجام پذیرفت. در تمام بیماران آزمایش خون از نظر مونوکلونال آنتی بادی با استفاده از الکتروفورز ایمن سازی روی ژل های آگارز با آنتی سرم اختصاصی به زنجیره های IgG، IgM، IgA وκ  و λ تجزیه و تحلیل گردید. ایمن سازی با استفاده از Helena immunofixation agarose kit (Helena Laboratories, Beaumont, TX, USA)، اتو آنتی بادی های Anti-Ro، Anti-La، Rheumatoid factor (RF)، آنتی بادی ضدهسته با روش ایمونوفلورسانس، آزمایشات خون با تهیه لام خون محیطی، سدیمانتاسیون با روش مرجع لوله وستر گرین، آنالیز ادراری با Dip stick و اندازه گیری غلظت ادرار (Urine specific gravity) با استفاده از Refractometer (Mesu Lab Instruments Co., Guangzhou, China)، اندازه گیری کمپلمان سرم با روش توربیدومتری و کمپلمان CH50 با روش الایزا انجام گرفت.

    یافته ها

     در بیماران مورد بررسی تاری دید 94%، خشکی دهان در 84%، التهاب و درد مفاصل در 48% و بزرگی غدد تحت فکی در 19% بیماران، بزرگی غدد لنفاوی، درگیری ریوی و پاراتیرویید هر کدام در 16% و التهاب رگ های خونی و عروقی در 13% و پدیده رینود در 6% مشاهده گردید و درگیری کلیوی و درگیری کبدی با کمترین درصد شیوع هر کدام در 3% بیماران مشاهده گردید. فاکتور روماتویید 22/58% و سدیمانتاسیون در 12/90%، الگوهای آنتی بادی ضدهسته و فلورسانس آنتی بادی ضدهسته 16/12%، کمپلمان C3 در 12/9% و کمپلمان C4 در 6/45% از بیماران غیرطبیعی بود. در مجموع در 29% از بیماران مونوکلونال آنتی بادی ها بیشتر از حالت نرمال بودند. ایمونوگلوبولین های مونوکلونال IgG، IgM و IgA به ترتیب در 19/3%، 6/4% و 3/2% غیرطبیعی بودند.

    نتیجه گیری

     سطح ایمونوگلوبولین های مونوکلونال در بیماران مبتلا به سندرم شوگرن اولیه افزایش یافت.

    کلیدواژگان: ایمونوگلوبولین، تاری دید، سندرم شوگرن
  • آرش بابایی، سعیده نجارزاده، پژمان مدنی، مازیار آذر، بهناز تیراندازی* صفحات 373-381
    زمینه و هدف

    استئوآرتریت زانو یک بیماری دژنراتیو است که منجر به تخریب مفصل، درد و کاهش عملکرد آن می شود. یکی از درمان های غیرجراحی این بیماری، تزریق داخل مفصلی اوزون است. در این مطالعه هدف ما مقایسه اثر درمانی کورتیکواسترویید با اوزون در درمان استئوآرتریت زانو گرید 3 بود.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی، 32 بیمار با تشخیص استئوآرتریت زانو گرید 3 که از مهرماه 1396 تا شهریور 1397 به درمانگاه های طب فیزیکی و توانبخشی بیمارستان های حضرت رسول اکرم (ص) و فیروزگر مراجعه کرده بودند که با توجه به معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شده و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. در یک گروه مقدار mg 40 تریامسینولون و در گروه دیگر ml 15 اوزون- اکسیژن (μg/ml 15) تحت گاید سونوگرافی داخل مفصل زانو تزریق گردید. ارزیابی بیماران با Visual analog scale (VAS)، دامنه حرکتی، میزان افیوژن مفصل زانو و پرسشنامه Western Ontario and McMaster Universities osteoarthritis index (WOMAC)، در فواصل معین انجام شد.

    یافته ها

     از 32 بیمار وارد شده به مطالعه 7 بیمار، مرد و 25 بیمار زن بودند. نتایج مطالعه کنونی نشان داد که در هیچکدام از معیارهای (P=0/261)VAS ، (P=0/270) ROM، افیوژن مفصل (P=0/630) و پرسشنامه WOMAC (P=0/265) تفاوت بین دو گروه معنادار نبود. در گروه دریافت کننده استرویید نمره WOMAC در بازه زمانی پیش از تزریق و یک ماه پس از آن معنادار بود (P=0/008). در گروه اوزون کاهش افیوژن مفصل دیده شد (P=0/009).

    نتیجه گیری

     هیچ یک از دو درمان تزریق تحت گاید سونوگرافی کورتیکواسترویید و اوزون در بهبود درد، عملکرد، دامنه حرکتی و افیوژن مفصلی در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو گرید 3، برتری نسبت به هم ندارند.

    کلیدواژگان: زانو، استئوآرتریت، اوزون، سونوگرافی
  • سعید الله نوحی، متین قاضی زاده*، لیلا ملکی صفحات 382-386
    زمینه و هدف

    ویتامین D در سیستم ایمنی نقش موثری داشته و کاهش ایمنی می تواند باعث عفونت مکرر لوزه و آدنویید شود. افزایش اندازه لوزه ها و آدنویید و علایم انسدادی در زمینه عفونت های راجعه اتفاق می افتد. از این رو کاهش سطح سرمی ویتامین D ممکن است در افزایش اندازه لوزه و آدنویید و مشکلات انسدادی ناشی از آن نقش داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی سطح ویتامین D و هیپرتروفی آدنویید و تانسیل ها تنظیم شده است.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت مقطعی آینده نگر از اسفند 1393 تا اسفند 1395در کودکان 3 تا 15 ساله سالم و بدون سابقه درمان با ویتامین D که به درمانگاه گوش و حلق و بینی بیمارستان طالقانی تهران مراجعه نمودند، انجام شد. ابتدا کودکان براساس معاینه اولیه و تعیین گرید تانسیل، به چهار گروه تقسیم شدند و سایز آدنویید در بیماران مشکوک به هیپرتروفی، با گرافی ساده مشخص شد.

    یافته ها

     140 کودک مورد بررسی قرار گرفتند. میانگین سنی آن ها (SD=3/28) 7/69 سال بود. 69 نفر (49/3%) از آن ها دختر و 71 نفر (50/7%) پسر بودند. سطح ویتامین D در کودکان در این مطالعه از 5/50 تا 34/1 با میانگین آن ng/dl 16/35 متغیر بود. سطح ویتامین D در کودکان با گرید 3 و 4 پایین تر از کودکان با گرید تانسیل 1 و 2 بود ولی تفاوت معناداری میان گروه ها مشاهده نشد (0/211=P). در مقایسه سطح ویتامین D در کودکان با یا بدون هایپرتروفی آدنویید تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/254=P).

    نتیجه گیری

     براساس یافته های این مطالعه، سطح سرمی ویتامین D نقشی در افزایش اندازه لوزه ها و آدنویید و ایجاد هیپرتروفی ندارد.

    کلیدواژگان: آدنویید، پژوهش های مقطعی، هایپرتروفی، ویتامین D، لوزه
  • پدرام عطایی، رضوان یحیی پور، نادیا شکیبا، ابراهیم قادری، رسول نصیری، کامبیز افتخاری*، بهرام نیک خو صفحات 387-391
    زمینه و هدف

    بیماری سلیاک التهاب مزمن روده باریک است که در اثر ازدیاد حساسیت دایمی به پروتئین گلوتن ایجاد می شود. این پروتئین در گندم، جو و چاودار وجود دارد که در افرادی که human leukocyte antigen (HLA)های خاص (HLADQ2 و یا HLADQ8) دارند ممکن است پاسخ ایمونولوژیک نسبت به این پروتئین سبب بروز علایم بالینی گردد. بسیاری از مطالعات افزایش شیوع بیماری سلیاک را در مبتلایان به دیابت تیپ یک گزارش کرده اند. از این رو هدف از این مطالعه بررسی و تعیین میزان شیوع بیماری سلیاک در بیماران دیابتی تیپ یک زیر 18 سال بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی، توصیفی- تحلیلی، بر روی 40 کودک مبتلا به دیابت نوع یک دارای پرونده در انجمن دیابت سنندج (دانشگاه علوم پزشکی کردستان)، از مهر 1391 تا شهریور 1392 انجام شد. پس از دریافت رضایت از والدین، داده های دموگرافیک، شامل جنس، سن، سابقه خانوادگی دیابت، مدت بیماری، علایم بیماری سلیاک، در پرسشنامه ثبت گردید. جهت غربالگری سطح سرمی آنتی بادی ترانس گلوتامیناز بافتی از نوع ایمونوگلوبولین A و سطح توتال سرمی این ایمونوگلوبولین با استفاده از روش Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)، میزان ml 5 نمونه خون وریدی در آزمایشگاه دریافت شد. موارد سرولوژی مثبت، تحت آندوسکوپی و نمونه برداری از روده باریک قرار گرفتند و از نظر بافت شناسی ارزیابی شدند.

    یافته ها

     19 پسر (47/5%) و 21 دختر (52/5%) با میانگین سنی 4/05±10/53، شرکت داشتند. شیوع بیماری سلیاک در این افراد 7/5% به دست آمد. بین علایم گوارشی و سلیاک در افراد مورد مطالعه رابطه آماری معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر شیوع بیماری سلیاک در بیماران دیابت تیپ 1، 7/5% بود که نسبت به جمعیت معمولی بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: بیماری سلیاک، کودکان، دیابت قندی تیپ 1، ترانس گلوتامینازها، آندوسکوپی
  • علی محمد مصدق راد، پروانه اصفهانی* صفحات 392-400
    زمینه و هدف

     پذیرش غیرضروری، پذیرش بیمار بدون داشتن معیارهای پذیرش و اندیکاسیون های تعریف شده است. پذیرش غیرضروری بیماران در بیمارستان ها موجب کاهش رضایت بیماران، افزایش عفونت های بیمارستانی و میزان مرگ و میر بیمارستانی، کاهش ارایه خدمات به بیماران نیازمند، کاهش بهره وری بیمارستان ها و افزایش هزینه های نظام سلامت می شود. هدف این پژوهش تعیین میزان پذیرش های غیرضروری بیماران در بیمارستان های کشور بود.

    روش بررسی

     این پژوهش با روش مرور نظام مند و متاآنالیز در بازه زمانی تیر تا شهریور 1398 در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. تمامی مقالات مرتبط با سنجش میزان پذیرش های غیرضروری بیماران در بیمارستان های ایران منتشر شده در بازه زمانی 1385 تا پایان 1397 در 7 پایگاه داده، جستجو، گرد آوری و ارزشیابی کیفیتی شدند. در نهایت، تعداد 12 مقاله انتخاب و با استفاده از نرم افزار Comprehensive meta-analysis تحلیل شدند.

    یافته ها

    از پروتکل ارزشیابی مناسبت برای سنجش پذیرش غیرضروری بیماران در بیمارستان های ایران استفاده شده بود. میزان پذیرش غیرضروری بیماران در بیمارستان های ایران 2/7% (4/9-1/5%: حدود اطمینان 95%) بود. بیشترین میزان پذیرش غیرضروری بیماران در بیمارستانی آموزشی در مشگین شهر در سال 1395 برابر با 11/8% (15/8-8/8%: حدود اطمینان 95%) و کمترین میزان پذیرش غیرضروری بیماران در بیمارستانی آموزشی در شهر یاسوج در سال 1395 برابر با 0/3% (3/6-0%: حدود اطمینان %95) به دست آمد. بین حجم نمونه و میزان پذیرش غیرضروری رابطه معناداری وجود داشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

     میزان پذیرش غیرضروری بیماران براساس سنتز پژوهش های انجام شده در بیمارستان های ایران کم است. با این وجود، پذیرش غیرضروری بیماران موجب اتلاف منابع بیمارستانی می شود.

    کلیدواژگان: پذیرش بیمار، بیمارستان ها، مرور نظام مند، متاآنالیز، ایران
  • شایسته خراسانی زاده، فرانک بهناز*، مسیح ابراهیمی، هومن تیموریان، حمیرا کوزه کنانی صفحات 401-404
    زمینه و هدف

    هیپوگلیسمی وقتی بروز می کند که غلظت پلاسمای گلوکز به زیر mg/dl 70 برسد.

    معرفی بیمار

     مرد 52 ساله ای شهریور 1395 با مراجعه به بیمارستان شهدای تجریش با تشخیص سنگ کلیه کاندید عمل سنگ شکنی از راه تونل پوستی شد. حین بیهوشی جراح درخواست تزریق ترانگزامیک اسید کرد.  ولی به اشتباه 100 واحد انسولین کریستال تزریق شد. علایم حیاتی پایدار و قند خون به mg/dl 85 رسید. سپس ml 50 محلول دکستروز 50% و انفوزیون دکستروز واتر 50% تجویز شد. در ریکاوری بیمار گلوکاگن دریافت کرد، ولی خوشبختانه حملات هیپوگلیسمی دیده نشد. بیمار در 3 ساعت اولیه ورود به بخش مراقبت های ویژه، دچار حملات شدید هیپوگلیسمی شد که با تزریق دکستروز واتر 50% درمان و پس از ثابت شدن میزان قندخون به بخش منتقل گردید. 

    نتیجه گیری

    هیپوگلیسمی ایاتروژنیک نسبت به سایر علل هیپوگلیسمی با مورتالیتی پایین تری همراه است. با مانیتورینگ دقیق و تشخیص به موقع می توان از بروز عوارض وخیم جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: گزارش موردی، عوارض، بیهوشی عمومی، هیپوگلیسمی، اشتباهات پزشکی
|
  • Masoud Fereidoni*, Ali Moghimi, Fatemeh Marvi Pages 337-344
    Background

    Animals have an internal biological clock with melatonin hormone that helps them to adapt to light/dark circles. Since melatonin is associated with an alteration in the expression and production of opioid receptors, this study aimed to evaluate the effect of changes in the light/dark circles on pain sensation in rats.

    Methods

    This research study in order to investigate the thermal and chemical pain sensation using tail flick and formalin tests, 35 Wistar rats were randomly divided into five groups of seven animals, including 24 hours of light (24L), 16 hours of light / 8 hours of darkness (16L/8D), 12 hours of light / 12 hours of darkness (control), 8 hours of light / 16 hours of darkness (8L/16D) and 24 hours of darkness (24D) were tested. The study was conducted at the Department of Biology of Ferdowsi University of Mashhad, Iran, from April to September 2015. Also besides the Rotarod test was performed to determine the general motor activity of animals.

    Results

    In the tail flick test, an increase in the time of darkness elevated the threshold of thermal pain and subsequently resulted in analgesic effect in the 24 hours of darkness (24D) group (P=0.03), while reducing the dark period in the group of 16 hours of brightness / 8 hours of darkness caused a reduction in the threshold of thermal pain, resulting in hyperalgesia (P=0.002). In the formalin test, the chemical pain score at the end of the chronic phase was significantly increased in the experimental group of 16 hours of brightness / 8 hours of darkness compared to control, indicating hyperalgesia (P=0.03).

    Conclusion

    Perhaps, alterations in light duration may change the production of melatonin and opioids and their receptors. Therefore, it is expected that reduction of the duration of darkness and thus shortening the period of increased production of melatonin and the subsequent lower expression of opioid receptors, in this group, resulting in a lower thermal pain threshold and analgesic response.

    Keywords: biological rhythms, melatonin, pain, photoperiod, opioid receptors, rats
  • Solmaz Khalighfard, Shiva Irani, Ramesh Omranipour, Ali Mohammad Alizadeh* Pages 345-351
    Background

    Metalloproteinase enzymes can lead to the digestion of the extracellular matrix and its compounds and ultimately facilitate the metastasis of cancer cells to other tissues. This study aimed to evaluate the activity of matrix metalloproteinases (MMPs) 1 and 13 in the tissue and plasma samples of the patients with breast cancer and their relationship with clinical features of the disease.

    Methods

    In this experimental study, twenty-five patients with the diagnosis of non-metastatic luminal A breast cancer in the stage 2 or 3 from the patients referred to the Cancer Institute of Iran, as well as eight healthy subjects which was performed in the Cancer Research Center of Tehran University of Medical Sciences from March 2017 to September 2017, were entered into the study. After obtaining written consent, a few biopsies of breast tumor tissues and 10 cc of the whole blood were collected from all the subjects. Then, the collagen zymography assay was used to evaluate the activity of MMPs 1 and 13.

    Results

    The results of the present study showed that the activity of MMPs 1 and 13 in the plasma samples was significantly increased in comparison with the healthy group (respectively P=0.0055 and P=0.0263). Unlike the MMP-13, the activity level of the MMP-1 in the tumor and plasma samples was significantly different (P=0.0227). Plasma activity levels of MMP-1 (P=0.0037) and MMP-13 (P=0.0311) were also significantly different in stages 2 and 3 of the disease. Unlike the MMP-13, the activity level of MMP-1 was significantly different in lymph nodes between the tissue and plasma samples (respectively P=0.03 and P=0.015). Moreover, there was no significant difference in the activity level of MMPs 1 and 13 with menopausal and non-menopausal status between the tissue and plasma samples.

    Conclusion

    The results of the present study showed that plasma concentrations of the MMPs 1 and 13 in comparison with their tissue concentrations could be an appropriate diagnostic tool for breast cancer patients.

    Keywords: breast cancer, matrix metalloproteinase, clinical status
  • Mahnoush Momeni, Mohammd Javad Fatemi*, Bita Kamranfar, Mohsen Saberi, Tooran Bagheri, Mitra Niazi Pages 352-358
    Background

     Rapid repair of skin donor sites in partial-thickness skin grafts in burn is critical to the patient. Severe pain during dressing change and scarring also reduce the quality of life and treatment. Recently, nano-silver particles are available which have a high surface to volume ratio and remain effective even at a very low concentration and minimize the chance for tissue toxicity due to silver. Our aim in this study was to evaluate the effect of nano-silver dressings on increasing the rate of repair and reduction of complications in non-infectious wounds of skin graft donor sites.

    Methods

     This was comparison study that involved patients admitted to a single-center burn unit who required a skin graft donor site. 10 burn patients with thermal injury and 10-30% of total body surface area (TBSA) who referred to Shahid Motahari Hospital, Tehran, in 2016 were studied. Each patient was compared to herself. After anesthesia, the site of the skin graft was randomly divided into three sections in each patient and was covered with Agicoat®, Mepitel and vaseline gauze. On the 4th and 8th of the day, the pain was recorded during the dressing change on the basis of the visual analogue scale (VAS). After 6 months, the patients were evaluated for the remainder of the scars based on VSS (Vancouver scar scale).

    Results

     The mean time to repair in both groups were similar and significantly shorter than that of vaseline (P=0.005). The pain comparison between groups showed that on the fourth day, the mean pain in the Agicoat group and Mepitel was significantly less than the Vaseline group (P=0.004). Also, the mean pain of the epileptic group was significantly lower than that of the Vaseline group (0.002). However, there was no significant difference between the duration of regeneration and pain between the two groups of Agicoat and Mepitel, but there was no significant difference between the mean pain on the 8th day and the mean VAS 6 months after the graft.

    Conclusion

     Agicoat dressing has been effective in reducing pain and increasing the repair speed, but this effect was similar to that of the silver-free Mepitel dressing. Expensive silver nano-crystal dressings limit their use. The silver nanocrystal did not have much effect on improving the remaining scar. However, more studies are needed in this regard.

    Keywords: burns, skin transplantation, transplant donor site
  • Mansour Rezaei, Negin Fakhri*, Fateme Rajati, Soodeh Shahsavari Pages 359-367
    Background

    Gestational diabetes mellitus (GDM) is one of the most common metabolic disorders in pregnancy, which is associated with serious complications. In the event of early diagnosis of this disease, some of the maternal and fetal complications can be prevented. The aim of this study was to early predict gestational diabetes mellitus by two statistical models including artificial neural network (ANN) and decision tree and also comparing these models in the diagnosis of GDM.

    Methods

    In this modeling study, among the cases of pregnant women who were monitored by health care centers of Kermanshah City, Iran, from 2010 to 2012, four hundred cases were selected, therefore the information in these cases was analyzed in this study. Demographic information, mother's maternal pregnancy rating, having diabetes at the beginning of pregnancy, fertility parameters and biochemical test results of mothers was collected from their records. Perceptron ANN and decision tree with CART algorithm models were fitted to the data and those performances were compared. According to the accuracy, sensitivity, specificity criteria and surface under the receiver operating characteristic (ROC) curve (AUC), the superior model was introduced.

    Results

    Following the fitting of an artificial neural network and decision tree models to data set, the following results were obtained. The accuracy, sensitivity, specificity and area under the ROC curve were calculated for both models. All of these values were more in the neural network model than the decision tree model. The accuracy criterion for these models was 0.83, 0.77, the sensitivity 0.62, 0.56 and specificity 0.95, 0.87, respectively. The surface under the ROC curve in ANN model was significantly higher than decision tree (0.79, 0.74, P=0.03).

    Conclusion

    In predicting and categorizing the presence and absence of gestational diabetes mellitus, the artificial neural network model had a higher accuracy, sensitivity, specificity, and surface under the receiver operating characteristic curve than the decision tree model. It can be concluded that the perceptron artificial neural network model has better predictions and closer to reality than the decision tree model.

    Keywords: gestational diabetes mellitus, artificial neural network, decision tree, accuracy, sensitivity
  • Setareh Abdoli*, Simin Almasi Pages 368-372
    Background

    Sjögren’s syndrome is the second most common systemic autoimmune disease after rheumatoid arthritis, RA, with a prevalence of about 0.5% in the general population. It occurs primarily in perimenopausal women (at a ratio of women to men of 9: 1) Sjögren’s syndrome is characterized by lymphocytic infiltration to exocrine glands. The specific autoantibodies of this syndrome are against Ro (SSA) and La (SSB). B cell dysfunction occurs in patients with Sjögren's syndrome. B lymphocyte cells produce monoclonal immunoglobulin heavy and light chains addition to producing Ro (SSA) and La (SSB). Up to 25% of patients in this situation are associated with antibody production. This study aimed to evaluate the prevalence of monoclonal immunoglobulin in patients with primary Sjögren's syndrome.

    Methods

    31 patients with primary Sjogren's syndrome diagnosed according to the American College of Rheumatology (ACR) criteria referred to Rheumatology Clinics of Firoozgar Hospital, Tehran, during first six months of 2016, were studied. Clinical examinations and tests carried out. We analyzed serum monoclonal immunoglobulins by immunofixation electrophoresis (IFE) on agarose gels with specific antisera to IgG, IgM, IgA, and κ and λ chains. The IFE was performed with a Helena immunofixation agarose kit (Helena Laboratories, Beaumont, TX, USA) following the manufacturer's recommended procedure. The measures of Anti-Ro, anti-La, rheumatoid factor (RF), antinuclear antibodies (ANA) with immunofluorescent method, complete blood count (CBC) with differential by peripheral blood smear, an erythrocyte sedimentation rate with western green tube, dip stick urine analysis, urine specific gravity (SG) with Refractometer (Mesu Lab Instruments Co., Guangzhou, China), turbidimetry serum complement, and the complement CH50 with ELISA were done.

    Results

    Most of (87%) patients were female. The mean age of patients was 45.32±12.02 years. The majority of the patients (94%, 29 cases), ocular sign was observed. Xerostomia were common in 84% cases (n=26). Arthralgia/arthritis and submandibular enlargement were common 48% and 19% of patients, respectively. Lymphadenopathy, lung involvement and parathyroid, each was prevalent in 16% of patients. Vasculitis in 13% and Raynaud's phenomenon in 6% of the patients were common. Liver and kidney involvements with the lowest prevalence, each was prevalent in 3% (1 person) patients. RF and the erythrocyte sedimentation rate (ESR) were abnormal in 22.58% and 12.90% of patients, respectively. The immunofluorescent antinuclear antibody (ANA or FANA) pattern, C3 and C4 complements levels were abnormal in 16.12%, 12.90% and 6.4% of patients, respectively. In 29% (n=9), monoclonal antibodies were higher than normal. IgG, IgM and IgG, were abnormal in 19.3% (n=6), 6.4% (n=2) and 3.3% (n=1), respectively.

    Conclusion

    Monoclonal immunoglobulin levels in patients with primary Sjogren's syndrome increases. To achieve more definitive and reliable results, this study should be repeated with larger sample size and at different times.

    Keywords: immunoglobulin, ocular sign, Sjögren’s syndrome
  • Arash Babaei, Saeedeh Najarzade, Pejman Madani, Maziar Azar, Behnaz Tirandazi* Pages 373-381
    Background

    Osteoarthritis (OA) is a degenerative disease that can cause pain and limited function. One of the non-surgical treatments is intra-articular ozone injection. This study aimed to compare the effect of ultrasound-guided corticosteroid injection with ozone injection in patients with grade 3 osteoarthritis of the knee.

    Methods

    This randomized, double-blind, clinical trial was carried out in 32 participants with diagnosis of grade 3 knee osteoarthritis were divided into 2 groups randomly. In one group 40 mg triamcinolone (1 cc) injected into the knee joint (under ultrasound-guided in suprapatellar pouch). In another group under sterile conditions, 10cc oxygen-ozone (O2O3), (Ozone generator, Hyper Medozon Comfort, Herrmann Apparatebau GmbH, Kleinwallstadt, Germany) (15 μg/ml) under ultrasound-guided (in suprapatellar pouch), injected into the joint. This study was carried out in Physical Medicine and Rehabilitation, Clinic of Hazrat Rasul Akram and Firoozgar University Hospitals, Tehran, Iran, from September 2017 to August 2018. Outcome instruments were WOMAC, clinical parameters of the knee (knee flexion), ultrasound index (suprapatellar pouch) and pain, visual analog scale, VAS). Measurements were done before, 1 week and 1, 3 months after treatment. All injections were done under ultrasound guide. All patients were trained to perform knee strengthening exercises.

    Results

    From 32 patients, 7 men and 25 women were enrolled in our study. The mean age of patients, in the steroid group was 58.50 and in the ozone group was 60.06 years. Recovery was significant after treatment in both groups (P<0.05). Our results showed that there was the improvement in VAS criteria in both groups before and after treatment but there was no significant difference between the two groups (P=0.261). There was no significant difference in the WOMAC score between the two groups (P=0.265). The recovery in one month after treatment, was in favor of the ozone group (P=0.008). There was no significant difference in ROM criteria and joint effusion between the two groups (ROM P=0.270, Effusion P=0.630), but in the ozone group, joint effusion was decreased (P=0.009).

    Conclusion

    Steroid and ozone injections has no superiority to each other in the improvement of pain, function, ROM, and effusion in patients with grade 3 knee osteoarthritis.

    Keywords: knee, osteoarthritis, ozone, sonography
  • Saeedollah Noohi, Matin Ghazizadeh*, Leila Maleki Pages 382-386
    Background

    Vitamin D deficiency can cause frequent infection of tonsil and adenoid. Recurrent upper airway infections are associated with hypertrophy of lymphoid tissues (adenoid and palatine tonsils) in children. Obstructive sleep disorders, failure to thrive, facial deformity, and cognitive disorders are among the most important complications of adenotonsillar hypertrophy. Surgery is indicated in cases with symptomatic adenotonsillar hypertrophy, who did not respond to conservative management. This study aimed to evaluate the relation between serum vitamin D level and size of palatine tonsils and adenoid. If there was a significant relationship between them, vitamin D replacement therapy could replace surgery in many cases. It seems to be a logical way to prevent possible complications of adenotonsillar hypertrophy and avoid many adenotonsillectomies. 

    Methods

    A prospective cross-sectional study was conducted among 3 to 15-year-old children, who were referred to the Otorhinolaryngology Clinic of Taleghani Hospital, Tehran, from 2015 to 2017. The patients should not have any history of chronic diseases and not be treated with vitamin D supplements. Adenoid hypertrophy was evaluated in patients with suspected symptoms. Lateral nasopharyngeal x-ray was used to determine adenoid hypertrophy. The tonsillar size was assessed in all patients by careful oral physical examination. They were divided into 4 groups, according to the grade of tonsillar hypertrophy. Then, each group was subdivided as with or without adenoid hypertrophy.

    Results

    The total number of cases was 140. Sixty-nine girls (49.3%) and seventy-one boys (50.7%) were enrolled. The average of their age was 7.69 years (SD=3.28). There was no significant difference in the vitamin D levels among all groups (P=0.211), but children with grade 3 and 4 of tonsillar hypertrophy had lower serum vitamin D levels compared with others. Also, the difference between serum vitamin D levels in patients with or without adenoid hypertrophy was not significant (P=0.254).

    Conclusion

    Although vitamin D deficiency may predispose patients to recurrent infections, it has no effect on creating adenotonsillar hypertrophy. The serum level of vitamin D does not seem to correlate with the adenoid size, but lack of vitamin D may predispose patients to more sever tonsillar hypertrophy. More extended studies should be conducted in this regard.

    Keywords: adenoids, cross-sectional studies, hypertrophy, vitamin D, tonsil
  • Pedram Ataee, Rezvan Yahiapour, Bahram Nikkhoo, Nadia Shakiba, Ebrahim Ghaderi, Rasoul Nasiri, Kambiz Eftekhari* Pages 387-391
    Background

    Celiac disease is a chronic inflammation of small intestine which is caused by an increased permanent sensitivity to a protein named gluten. This protein is present in some cereals such as wheat, barley, and rye. The immunologic response to this protein can cause clinical symptoms in people with specific human leukocyte antigens (HLAs) (including HLADQ2 or HLADQ8). Most studies have reported an increased incidence of celiac disease in patients with diabetes mellitus type I. This study aimed to determine the prevalence of the celiac disease in patients with diabetes mellitus type I under the age of 18 years old.

    Methods

    This cross-sectional, analytic descriptive study was performed on forty children with diabetes mellitus type I in Sanandaj Diabetes Association (Kurdistan University of Medical Sciences), Iran, from September 2012 to September 2013. After obtaining consent from their parents, demographic data, including gender, age, family history of diabetes, duration of illness, symptoms of celiac disease, were recorded in the questionnaire. The measurement of the tissue transglutaminase (tTG) antibody and total immunoglobulin type A in the serum was necessary for the screening of celiac disease. Therefore in the laboratory, 5 ml of the venous blood sample was taken and then the serum levels of tTG antibody (from immunoglobulin type A) and total serum levels of this immunoglobulin were measured by the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Upper endoscopy with multiple biopsies from small intestine was performed in patients with positive serological screening. Finally, the disease was evaluated by histological finding.

    Results

    Forty children with diabetes mellitus type I included 19 boys (47.5%) and 21 girls (52.5%) were enrolled in the study. The mean age of these patients was 10.53±4.05. The prevalence of celiac disease was 7.5% in these individuals. In the subjects, there was no significant relationship between gastrointestinal symptoms and celiac disease.

    Conclusion

    In the present study, the prevalence of the celiac disease in type 1 diabetic patients was 7.5% which is higher than the normal population.

    Keywords: celiac disease, children, diabetes mellitus type 1, transglutaminases, endoscopy
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Parvaneh Isfahani* Pages 392-400
    Background

    Unnecessary patient admission to a hospital refers to the hospitalization of a patient without clinical indications and criteria. Various factors related to the patient (e.g., age, disease severity, payment method, and admission route and time), the physician and the hospital and its facilities and diagnostic technologies affect a patient unnecessary admission in a hospital. Unnecessary patient hospitalization increases nosocomial infections, morbidity and mortality, and decreases patient satisfaction and hospital productivity. This study aimed to measure unnecessary patient admissions in hospitals in Iran.

    Methods

    This study was conducted using a systematic review and meta-analysis at Tehran University of Medical Science in August 2019. Seven electronic databases were searched and evaluated for original research papers published between March 2006 and 2018 on patients’ unnecessary admission to a hospital. Finally, 12 articles were selected and analyzed using comprehensive meta-analysis software.

    Results

    All studies used the appropriateness evaluation protocol (AEP) for assessing patients’ unnecessary hospitalization in the hospitals. Overall, 2.7% of hospital admissions were rated as inappropriate and unnecessary (CI 95%: 1.5-4.9%). The highest unnecessary patients’ admissions were 11.8% in a teaching hospital in Meshginshahr city in 2016, (CI 95%: 8.8%-15.8%) and the lowest unnecessary patients’ admissions was 0.3% in a teaching hospital in Yasuj city in 2016 (CI 95%: 0%-3.6%). Unnecessary patient admission in public hospitals was higher than private hospitals. A significant statistical correlation was observed between unnecessary patient admission, and sample size (P<0.05).

    Conclusion

    The rate of unnecessary hospital admission in Iran is low. However, hospital resources are wasted due to unnecessary admissions. Expanding the primary health care network, reducing hospital beds, introducing an effective and efficient patient referral system, using a fixed provider payment method, and promoting residential and social services care at macro level, and establishing utilization management committee, using the appropriateness evaluation protocol, establishing short-stay units, and implementing quality management strategies at the hospital level are useful strategies for reducing avoidable hospital admissions.

    Keywords: patient admission, hospitals, systematic review, meta-analysis, Iran
  • Shayesteh Khorasanizadeh, Faranak Behnaz*, Houman Teymourian, Masih Ebrahimy, Homeyra Kouzekanani Pages 401-404
    Background

    Hypoglycemia is a condition when blood glucose level is lower than 70 mg/dl in people without diabetes. The symptoms of hypoglycemia include tachycardia, sweating, pallor, pupillary dilatation. Hypoglycemia is a non-lethal and often preventable clinical problem in non-diabetic patients that can occur during fasting or after dining.

    Case presentation

    A 52 years old man referred to Shohada-e-Tajrish Hospital, Tehran, with diagnosis of kidney stones candidate for percutaneous nephrolithotomy (PCNL). The patient underwent general anesthesia and after 40 minutes, the surgeon requested injection of tranexamic acid because of bleeding, but unintentionally the patient received 100 unites of crystalline insulin by nurse anesthesia. Vital signs were stable, the patient's blood glucose was 85 mg/dl and he had no sweat. Then the therapeutic intervention consisted of administering a bolus dose of 50 cc 50% dextrose water (DW) and then infusion of 50% dextrose water over that time. The patient was monitored for 10 hours in recovery and also received 1 mg of glucagon. The blood glucose was checked frequently. Fortunately, there were not any detectable hypoglycemic attacks (blood glucose less than 70 mg/dl) during that time. Throughout the first three hours in ICU, he suffered from severe hypoglycemic episodes and treated by DW 50% (bolus stat and infusion) and after stabilization of vital signs he transferred to ward.

    Conclusion

    The mortality of iatrogenic hypoglycemia is lower than other causes of hypoglycemia. However, on time diagnosis and aggressive treatment can prevent serious complications. In addition, proper communication between health care providers and precise checking of drugs labels before injection can dramatically decrease these events.

    Keywords: case reports, complications, general anesthesia, hypoglycemia, medical errors